Du er her

Resume fra sidste skemalagte flyvedag

27. okt. 2013

Vejrudsigten forecastede at en okklusion ville komme fra vest og berøre det nordsjællandske område midt på eftermiddagen, med tilhørende regn og en opfriskende vind fra sydsydvest.

Med den udsigt hængende over hovedet besluttede Tus og undertegnede at komme i gang med flyvningen så hurtigt som så hurtigt som muligt. Efter en kort briefing gik første start kl. 1011A. Vejret artede sig fint med store huller i skyerne, det var derfor muligt at få flyslæb til 2500ft, selvfølgelig klar af skyer og med jordsigt! Blandt de fremmødte var der ikke den store interesse for at flyve, men til gengæld blev der gået til sagen med at adskille vore forskellige apparater og få sat dem i transportvogne, godt at se at flere medlemmer kom for at hjælpe med det.

Anette – formiddagens slæbepilot – havde annonceret at hun efter flyvedagens afslutning ville servere varm suppe. Herligt, for ved 1430 tiden begyndte det at regne, så de sidste fly blev adskilt og sat under tag sammen med diverse transportvogne.

Efter debriefing, hvor:

1.       Landingshastigheden blev ”koblet” til vindhastighed ligesom udregning af side- og modvindskomponenten vha. sinus og cosinus blev gennemgået! Dette med henblik på at der i lærebogen: FLYVELÆREN på side 51 siges citat: indflyvningsfarten angives til 1½ x stallingshastigheden + ½ vindkomponent, citat slut. Jeg er overbevist om at der menes modvindskomponent! Den gule trekant på Discus B’s fartmåler blev nævnt, idet den viser en indflyvningshastighed på 115 km/t. Det er dog med landing med flyets maksimum vægt – inkluderet vandballast – på 525 kg. Minimum indflyvningshastighed er, ifølge punkt 4.11 i FM, 95 km/t.    

2.       Tus nævnte at medlemsmailen omkring vintervedligeholdelse 2013 lige var blevet udsendt,

3.       Ole Nicolaisen omtalte kommunens planer mht. Kollerød Å,

4.       Jan Bagge orienterede om at han havde adgang til lån af en ”jordloppe”?, og derfor ville henstille at vi fik et læs asfalt til brug i de kommende huller til vinter. Jan ville så komme og stampe!

5.       En kort gennemgang af hvordan man skulle aflåse og sætte varmepumperne, når klubhuset blev forladt.

6.       Hillerød kommunes planer få så vidt angår EKGL kort blev omtalt, speciel hvad indflydelse det kan have for klubbens drift fremover. Ligeledes blev der understreget at ved henvendelser fra Hillerød kommune, skal man henvise til klubbens formand!

7.       Det ovenstående blev afsluttet under pres idet Anette havde annonceret suppetid efter debriefing.

8.       Kl. 1435Z gik vi til dagens sidste punkt nemlig suppe spisning under hyggelige former. Tak til Anette for indsatsen, måtte initiativet være med til at sikre en god social tradition i Danmarks største svæveflyveklub.

 

Venlig hilsen

Mogens Bringø

Kommentarer

KRSs billede

Vindkomponenten er en upræcis betegnelse - og det er ikke modvindskomponenten. Modvindskomponenten er jo 0 hvis der er 90 gr. sidevind. På vores bane er det netop når der er sidevind, der er brug for ekstra hastighed. Så formlen burde hedde: 1½ x stallingshastighed + ½ vindhastighhed + turbulens/vindgradient/shear. Den del er meget betinget af pladsen. Som vores beplantning vokser, stiger turbulensen betydeligt. Vindforsøg omkring bygninger viser ekstreme værdier.
MBs billede

Både side- og modvindskomponenten er præcise betegnelser, når de er udregnet efter fx, hvad der på side 3 i Dimona’ens checkliste gruppe 550 betegnes som et sidevindsdiagram. Af dette diagram fremgår at maksimum sidevindskomponent for Dimonaen er 16 kt. Hvis vinden ikke er stødende og der ikke er nogen modvindskomponent bruges den anbefalede indflyvningshastighed på 105 km/t. Ovenstående er de procedurer der anvendes, når der ikke skal tages hensyn til de faktorer som Kresten nævner. I forskellige manualer er man ikke præcis mht. betegnelsen for sidevinds komponenten. I Discus manualen side 27 punkt 2.12 benævnes den korrekt nemlig som, maximum crosswind komponent =11 kt. I ASW-24 manualen sektion 4 anvendes udtrykket maximum acceptable crosswind component = 13,5 kt for spil- og flyslæbstart, jeg har ikke kunne finde maksimum sidevindskomponent for landing! Til gengæld anvendes i Dimona manualen udtrykket på side 5.6 punkt 5.3.1. Demonstrated crosswind performance = 16 kt. På en DC-9 var demonstrated crosswind component 38 kt! Selvom der skrives demonstrated er det maksimum sidevindskomponent! Som det ses er det lidt af en broget skare af forskellige vindkomponent informationer! Når der landes med en højere ”sætningshastighed” end den anbefalede får man også et længere landings distance. Fx påpeger Discus manualen at sætter man flyet med 90 km/t i stedet for 70 km/t er den kinetiske energi der skal ”absorberes” af hjulbremsen forøget med en faktor 1,65. Iht. onkel Egon: E =½M x V2! Det er værd at tænke over hvis man lander på kort mark! Venlig hilsen Mogens Bringø

Nordsjællands Svæveflyveklub | Kurreholmvej 39 | 3330 Gørløse